Димитър Стоянов пак моли Рим за заместващи самолети “Юрофайтър на лизинг Спешни

...
Димитър Стоянов пак моли Рим за заместващи самолети “Юрофайтър на лизинг Спешни
Коментари Харесай

Военните бързат да купят две подводници от Италия и двигатели за МиГ-29 от Полша

Димитър Стоянов отново моли Рим за заместващи самолети  “Юрофайтър ” на лизинг
Спешни договаряния за пазаруване на две дизел-електрически подводници от Италия е почнал служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Това стана ясно, откакто в празничните дни той се срещна с министъра на защитата на Италия Гуидо Крозето, който посети 800-те италиански бойци, основани в България.

Купуването на две подводници е измежду най-спешните планове за рационализация на военните и би трябвало да стане факт до края на 2024 година Според предварителните планове цената на две подводни лодки, взети втора употреба от съюзна страна, може да е до 500 млн. лв.. Такива суми към този момент не се плануват в бюджета, само че Стоянов към този момент сътвори специфична извънбюджетна сметка за модернизацията на армията, в която се събират неусвоените от предни години средства.

Военноморският ни флот се нуждае от подводници, с цел да събира разследваща информация от Черно море, която да бъде употребена от съдружниците в НАТО. Проектът бе включен от Стоянов в специфична стратегия с 13-те най-важни плана за рационализация на армията, която е на стойност над 8 милиарда лева Идеята е, един път утвърдени от Народното събрание, тези планове да се движат по съкратена процедура.

Предните диалози с Италия за договорка за две подводници бяха през октомври, само че тогава цената била прекомерно висока за България.

Стоянов е питал италианския министър Гуидо Крозето и дали могат да ни дават изтребители на лизинг, излиза наяве от известието на Министерството на защитата за срещата. Италия употребява изтребители “Юрофайтър ”. През лятото България изпрати питане до Италия дали може да ни даде изтребители на лизинг, с цел да се обезпечи заместващ изтребител, откакто следващата година МиГ-29 бъдат приземени, а до идването на новите F-16 остават към 2 години. От Италия тогава дали отговор, че не могат да ни дават самолети, а сега любимци за такава договорка са шведските “Грипен ”.

Министър Стоянов е получил и позволение от държавното управление да договаря директно с Полша за закупуването на мотори за МиГ-29, с които леко да бъде продължен ресурсът на старите руски изтребители на Военновъздушни сили. Според решение на държавното управление за такава договорка не е нужно да се организира социална поръчка.

Целта на Димитър Стоянов е да обезпечи най-малко два мотора. Очакването е те да дойдат от свален от въоръжение полски изтребител МиГ-29. Търси се и опция мотори на нашите самолети да бъдат ремонтирани в полски фабрики.

Още в средата на идната година ще стартира свалянето от въоръжение на изтребителите МиГ-29, стана ясно от проекта за рационализация на Стоянов, който бе показан от него по-рано този месец пред парламентарната комисия по защита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР